Etiquetes

dimecres, 21 de maig del 2014

La Tecnologia Aèria No Tripulada



Què és un drone?
Un vehicle aeri no tripulat, en anglès Unmanned Aerial Vehicle (UAV), conegut com Drone és un tipus de avió sense persones a bord. Aquest aeroplà es tripulat per control remot i s’utilitza en tasques repetitives, de transport o treball en entorns bruts o perillosos on els humans no podrien fer la feina amb seguretat.
Normalment als UAV’s se’ls anomena drones, però tècnicament no són el mateix, ja que un drone és un tipus de UAV.

 


Elements d’un UAV
Un vehicle aeri no tripulat es divideix en sis parts:
Sistema de control i comandament:Un dels sistemes de control més bàsics dels UAV’s  és el pilot automàtic, que lògicament fa que voli sense haver d’estar controlat per un operador. Alguns dels Drones més moderns disposen d’un mecanisme que els  permet aconseguir algunes parts de la missió automàticament. Cada vegada, els vehicles aeris no tripulats tenen més autonomia, però encara necessiten ajuda  humana per fer   maniobres complexes com enlairar-se,  aterrar o complir la missió.
L’estació de control és l’element que controla l’avió i serveix d’interfície entre home-màquina. Mitjançant l'estació de control, els operadors envien les ordres a l'aeronau amb el sistema de comunicacions i dirigeixen la missió. 

Al mateix temps, l'aeronau envia informació (vídeo, fotografies, geolocalització...) a l'estació de control per ajudar els operadors a entendre la situació de l'UAV. Generalment l'estació de control té dues consoles, una pel pilot i l'altre per l'operador de la càrrega útil. L'estació de control, sovint, també es comunica amb altres sistemes externs per rebre informació addicional o per informar de les dades obtingudes pel vehicle aeri no tripulat.

L’aeronau: L'aeronau és el vehicle que conté tots els aparells de l'UAV. Hi ha molts tipus d'aeronau i sovint s'engloben en dos grans categories:Aeronaus d'ala fixa i aeronaus d'enlairament vertical. El tipus i mida del vehicle aeri està determinat pel tipus de missió que ha de complir l'UAV. 

Comunicacions: Les comunicacions són el conjunt de sistemes que transmeten i reben la informació  necessària pel funcionament de l'UAV. En aquest apartat s'ha de  tenir en compte el  mitjà per on es transmetran les dades, el tipus d'antena que s'usarà a l'UAV o a l'estació de control.

Càrrega útil: La càrrega útil són els aparells que es volen transportar i que serveixen per complir les missions. La càrrega útil varia segons les necessitats de la missió i pot anar des d'una càmera fixa d'uns 200g fins a un sistema de radar de més de 1000 kg. La majoria dels UAV's combina diferents sensors per obtenir dades més completes.

Sistema de llançament i recuperació: Els sistemes de llançament i recuperació dels UAV’s poden arribar a ser parts molt complicades. La importància d'enlairar-se i aterrar correctament és fonamental ja que són maniobres complexes i que podrien malmetre tot el vehicle aeri no tripulat.


Factor humà: Un element molt important dels vehicles aeris no tripulats és el factor humà. En la gran majoria d'UAV’s es necessita una persona o més per dirigir la missió. En un futur es preveu que l'element humà serà cada vegada menys important i que, de mica en mica, els UAV’s necessitaran menys interacció amb les persones per poder funcionar.


Aplicacions i usos del drones
Els vehicles aeris no tripulats són utilitzats per portar a terme algunes acciones que l' home les faria molt lentament o, directament, no podria dur a terme. Els UAV’s gràcies a la visió que arriben a percebre i la velocitat en la que poden visualitzar el problema. Entre les diferents aplicacions hi ha les següents:


Recerca de persones
Un UAV de tipus helicòpter pot buscar persones desaparegudes en llocs oberts o de difícil accés com són zones muntanyoses o nevades, gràcies a la petita mida que tenen.


Fotografia, vídeo i cartografia aèria
Un altre avantatge de la mida dels drones és pot trobar en el moment de realitzar fotos des de gran altura o en llocs més difícils. Per aquest funcionament els UAV’s podrien substituir als satèl·lits en un futur.


Prevenció i control d’incendis  
En el camp forestal el vehicles aeris no tripulats permeten la supervisió constant en una zona boscosa, en busca de punts actius o on hi hagin incendis. 


Seguretat i aplicacions militars
Els UAV’s poden dur a terme una sèrie d’accions militars ja que són útils en missions de reconeixement , per planejar tàctiques, observar instal·lacions des de l’aire o fer descolta a un altre avió militar. També poden disparar amb les armes incloses en l’avió.

En la seguretat els drones són molt útils en temes de vigilància de fronteres i zones d’accés restringit. Tenen la possibilitat d’establir una patrulla constant en la zona a protegir i realitzar una detecció automàtica en les situacions de risc, disparant una alarma de supervisió manual.


                                       Drone per fer fotos. 


                                                                            Pablo Faccia 
 


 


 

 

 







 


 


 

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada