Etiquetes

dimecres, 28 de maig del 2014

Invents que canvien vides




Al món vivim més de set mil milions de persones, però només un deu per cent del total tenen les necessitats bàsiques cobertes. Tot i això, quasi tots els esforços de les empreses van dirigits a productes dissenyats per al consum d’aquesta petita fracció de  població acomodada, amb un major poder adquisitiu. Però alguns enginyers, estudiants, cooperants i emprenedors de tot el món  treballen en invents per cobrir les necessitats bàsiques dels quatre mil milions de persones que viuen amb menys de vuit dòlars al dia.



Aquestes iniciatives dutes a terme sense ànim de lucre són les que proporcionen solucions per a les poblacions més vulnerables dels països en desenvolupament, ajudant a l’evolució de les economies més pobres, millorant l'atenció sanitària i, fins i tot, salvant vides. Són invents senzills, però que resulten molt útils per minimitzar greus problemes socials i econòmics.



Aquí tenim uns exemples d’aquests projectes altruistes:

 
                                Incubadora “Embrace”
Milions de nadons prematurs moren durant els seus primers dies de vida per hipotèrmia. La incubadora Embrace és portàtil, no necessita electricitat per funcionar i costa 25 dòlars. Manté una temperatura constant de 37 graus durant aproximadament sis hores. Això és gràcies a unes pastilles de cera que s’escalfen a l'estufa.




                                        Cadira de rodes Mekong
A Cambodja viuen unes 70.000  persones mutilades que no tenen possibilitat d'adquirir una cadira de rodes. La cadira de rodes Mekong, és construïda localment com a part d'un programa d'inserció social i  laboral de les persones amb discapacitat. És molt resistent i és elaborada amb materials locals    accessibles per a tothom.



                                              Ampolla Bombeta



Milions de persones viuen en barraques, apinyades unes al costat d'unes altres, sense finestres i no entra la llum del dia a les seves cases. La bombeta dels pobres és una ampolla transparent que porta aigua i una mica de clor per preservar-la de les algues. És col·locada en un forat al sostre i projecta la llum del sol a l’interior.

                                            

                                             Els “Ruft”   


Cada dia moren aproximadament 6.800 infants al món per culpa de la desnutrició. Els “RUFT” són aliments de baix cost que contenen l'aportació calòrica i els micro nutrients necessaris per recuperar a un nen desnodrit. No necessita preparació ni condicions especials de conservació, la qual cosa     permet estratègies de tractament massiu.


                                  Filtre d'aigua "LifeStraw"



Dos milions de persones moren cada any per beure aigua no potable. El filtre "LifeStraw", és un senzill purificador d'aigua que elimina el 99,99 % dels bacteris i el 98,5 % dels virus, bloquejant el pas de partícules de fins a 15 micres. Filtra fins a 18.000 litres d'aigua, que és suficient per proporcionar aigua pura a una família durant tres anys.



                                            Bici-màquina

Més de 1.500 milions de persones no tenen accés a l'electricitat i, per tant, tampoc en tenen als electrodomèstics. Les  bicimàquines es construeixen amb bicicletes reciclades i no necessiten electricitat per funcionar. S’utilitzen  per a  fer funcionar rentadores, bombes d'aigua, arades, etc.






                                                                                                                                                                                                            Eric Rius




 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada