Etiquetes

divendres, 9 de maig del 2014

Els ibers a casa nostra



Al segle V aC els Ibers eren els habitants del nostre territori.
Amb el pas del temps van ser absorbits per la cultura romana.



Els pobles ibers van ocupar les costes del sud i de l'est de la península Ibèrica des del segle V aC. Al nord de l'Ebre, aquests pobles  tenien algunes característiques culturals en comú, com la llengua i l'escriptura, el domini de la metal·lúrgia del ferro i del torn de terrissaire i  l'economia  bàsicament agrícola. La base de l'organització social dels ibers era la tribu, encapçalada per la monarquia i l'aristocràcia guerrera.







A Cunit es conserva el nucli ibèric del Fondo del Roig. Aquest jaciment va ser descobert en els treballs previs a la construcció de l'autopista, als anys 90. És un petit assentament rural que estaba dedicat principalment a la producció de cereals, com s'ha deduït de les anàlisis de les llavors trobades en l'excavació en l'interior dels habitatges. Té una superfície de 360 m2 i compren diverses vivendes al voltant d`un pati descobert.





Els Cossetans foren la tribu ibèrica que vivia al camp de Tarragona, des d'aproximadament el Coll de Balaguer fins al peu del Massís del Garraf.

      




Altres assentaments ibèrics propers a  Cunit són:





Calafell

La Ciutadella Ibèrica es situa al damunt d'un petit turó de 15 metres d'altura, a llevant del barri marítim de Calafell, a uns 300 metres de l'actual línia de la costa, limitat pels traçats de la carretera C-31 entre els nuclis de Calafell i Segur de Calafell i de la via fèrria.
La seva funció era exercir el control del territori i l'arribada de productes comercials per mar.








Olèrdola


Situat a la part alta d'una muntanya, aquest  assentament ha estat utilitzat des del S. IV aC fins a l'Edat Mitjana. De totes aquestes èpoques ens queden restes, estris, indicis constructius...que han estat reutilitzats successivament.

                                     



Al terme de Cunit es tenen documentats tres assentaments ibèrics més: Puig Pelòs, Les Figueretes i El Corral del Castell. Tots ells depenien de la Cuitadella de Calafell, residència del cabdill que des de la seva fortificació, feia les tasques de control, recaptació i vigilància d`aquest sector de la nostra comarca.




                                                                                                                 
                                                                                                                  Alexandra Carrión i Esther Perez

 








 



 







 













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada