Etiquetes

dimarts, 11 de febrer del 2014

L’aviació sense pilot: Els Drones

Un Drone o UAV (Unmanned Aerial Vehicle) és una aeronau que no té pilot, és a dir, que és controlat a distància. Les ultimes dècades, els UAV o VANT (Vehicle Aeri No Tripulat, en català) han tingut un gran avanç tecnològic i podem trobar des de grans aeronaus d'atac fins a minúsculs VANT's de pocs centímetres d'envergadura, fabricats per recopilar informació. En un principi van ser creats amb finalitats purament bèl·liques i, no ha sigut fins fa uns anys que s'han començat autilitzar amb finalitats civils. 

 
Drones Militars:

Els Drones o UAV van ser creats amb finalitats bèl·liques, per a  realitzar operacions militars perilloses sense tenir la necessitat de posar en perill les vides dels soldats. Aquesta tecnologia militar, s’ha demostrat que pot ser molt efectiva, però te un gran inconvenient: l’ús d’aquests vehicles a les misions provoca danys col·laterals molt importants, bàsicament, la mort de civils innocents.

 


Drones Civils:

No ha sigut fins fa uns anys, que els UAV’s s’han utilitzat amb finalitats civils. Aquests UAV’s civils poden realitzar tasques molt diverses i variades, sobretot en àrees urbanes densament utilitzades. Les funcions que pot realitzar aquest tipus de vehicle poden ser, entre d’altres, per combatre la delinqüència (per exemple a la frontera d’estats units evitar que les creuin indocumentats o traficants de drogues), buscar persones extraviades, visualitzar incendis des del cel per donar informació més detallada als bombers, per fumigar camps de conreu, entre d’altres. L'ús dels UAV's per a finalitats civils també pot violar el dret de la intimitat, ja que els UAV's poden fer gravacions d’àudio i vídeo, i fotografies de la vida privada del ciutadà. A algunes ciutats d’Estats Units ja se n'ha prohibit el seu ús abans de què es comencin a utilitzar.
  





Tipus d’UAV:       

Els UAV es poden classificar de diverses maneres, com per exemple per la capacitat de càrrega o l’envergadura. Aquesta és la classificació de mes a     menys autonomia:    

HALE:     
Poden volar a alçades de més de 15.000 metres durant més d’un dia sencer. Solen ser UAV’s militars. El nom prové de les sigles de l’anglès
High altitude long endurance.

MALE: 
Poden volar fins a 15.000 metres d’alçada durant més o menys un dia. El nom prové de les sigles de l’anglès
medium altitude long endurance. 

TUAV: 
Són categoritzats segons la seva distancia màxima en relació amb les bases des d'on són controlats, que oscil·la entre els 100 i 300km. Són vehicles aeris no tripulats més petits, i solen funcionar amb sistemes més senzills. 

CLOSE-RANGE UAV:       
Són petits i fàcils de transportar, amb un abast d’uns 100 km i solen ser els més usats en tots els àmbits.   

MUAV:    
Són classificats des d'una massa inferir a 20 kg. Poden ser llençats per persones i solen tenir un abast inferior a 30km. 

MAV: 
Són els UAV’s amb una envergadura inferior als 15 cm. Són UAV’s perfectes per a operar en àmbits urbans.


                                                                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Eric Rius

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada