Etiquetes

dilluns, 26 de novembre del 2012

ÖTZI, L'HOME DE GEL


Qui és? 

És la mòmia humana natural més antiga del món. La mòmia té més de 5.000 anys ja que fou trobada el setembre de 1991 i havia viscut els anys 3330a.C, a l’edad de pedra del neolític. 

Com va morir? 

 Segons les proves i autòpsies que se li van fer, es va descobrir que va morir dessagnat per una fletxa que li va entrar per l’esquena i també per grans ferides a la mà. També es va trobar el tros de fletxa que hi havia dintre del cos , ja que per la forma en que estava la mòmia es va poder descobrir que una altra persona li va voler treure la fletxa , per recuperar el projectil o per ajudar a viure o morir de millor forma. 

Algunes veus diuen que Ötzi, formava part d’un ritual i que per això va morir fent un sacrifici, però altres diuen que l’home anava amb més gent a caçar i que es va perdre o que aquests el van matar. I d’altres i és la història en que més gent coincideix es que , diuen que Ötzi estava fora del seu poblat per estar a una guerra i al ser tocat , va anar a una muntanya a recuperar-se de les ferides però va morir. 

Quan el van trobar , al costat del cadàver hi havia una capa i altres projectils amb sang d’unes altres 4 persones que es va considerar que Ötzi es va intentar defensar i com la seva fletxa era de més bona qualitat , va poder clavar i extreure a 2 persones diferents sense que la fletxa es trenqués , també hi havia un ganivet i unes robes on s'hi van trobar restes de sang de quatre persones diferents.

On es va trobar? I qui el va trobar?

Aquesta mòmia reposava als Alps de l’Ötzal , al costat de Hauslabjoch, a la frontera entre Àustria i Itàlia, a una altitud de 3200m2. El cadàver fou trobat per dos turistes alemanys el 1991. La causa que aquest cadàver hagi estat perfectament momificat és gràcies a l’extrem fred i continuat que feia a la regió on va morir.

Que s’ha descobert gràcies al cadàver d’Ötzi? 

 Ha servit per aportar molta informació als científics sobre la prehistòria , pel seu grau de conservació. 

·Es va demostrar que el cos tenia uns 5.300 anys d'antiguitat i, per tant, és la mòmia humana més antiga del món. Els científics l'anomenen l'Home del Gel, o Ötzi, per la regió d’Ötzal (que significa vall d'Ötz), on va ser trobat.

·Algunes de les dades rellevants que va aportar l'anàlisi de les restes d'Ötzi són: Anava molt ben preparat per resistir el fred: duia un vestit cosit amb fibres vegetals, fet de retall de pell de cérvol i d’isard (tipus de cabra d’Europa i Àsia menor) , una capa d’herba trenada i unes sabatilles de pell de cabra.

· A la seva tribu sabien cosir. Les dents desgastades demostren que menjava cereals i que, per tant, ja es conreaven. 

·També duia uns bolets per tractar la diarrea i d'altres per aturar les hemorràgies. En els intestins hi tenia restes de cabra salvatge i pa. 

·A l'esquena hi duia clavada una punta de fletxa de sílex. També tenia una ferida profunda a la mà , possible causa de la mort .
                                                                                                                                Arnau Llambrich

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada