Etiquetes

divendres, 30 de novembre del 2012

El tornado de foc un fenomen natural estrany, afortunadament !





Es tracta d’un fenomen natural que va succeir al Sud d’ Austràlia (Sidney) el dia  19 de setembre del 2012.

Parlem d’un fenomen molt estrany. La gran majoria de tornados de foc apareixen en incendis forestals, quan la dinàmica interna del foc provoca vorticitat ascendent d'aire calent. Solen tenir unes dimensions de poques desenes de metres i de pocs metres d'amplada. La durada també sol ser curta, d'uns minuts.

  (La vorticitat és una magnitud física emprada en mecànica de fluids i en el món meteorològic per a quantificar la rotació d'un fluid.)



Un precedent catastròfic va tenir lloc l'any 1923 en el gran terratrèmol de Kanto, al Japó. Un gran remolí de foc va matar 38.000 persones en només 15 minuts. Era  l’1 de setembre. El sisme va tenir una magnitud de 7,8 graus en l'escala de Richter. Va destruir la ciutat portuària de Yokohama entre altres.
 D'acord a les fonts més fiables, almenys 105.385 persones van morir i 37.000 van quedar desaparegudes. Moltes de les víctimes provenien dels 88 incendis que van ocórrer de manera separada i que es van estendre ràpidament a causa dels forts vents d'un tifó prop de la península de Noto. En diversos llocs, van ser observades tempestes de foc. El foc va durar dos dies fins al matí del 3 de setembre.




                                                                 Manuel Rchiuso


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada