Etiquetes

dimarts, 27 de novembre del 2012

EL CODI DELS OUS


Us heu fixat en el codi que porten els ous que compren els vostres pares ? Sabeu què signifiquen?



Des de el 1 de gener  de 2004, els ous que comprem porten un codi imprès a la closca. Correspon a un  codi de números que aporta una informació interessant. Els ous europeus han de complir una normativa que obliga als envasadors a indicar la procedència exacta de l’ou.  I per a què ens serveix això? Doncs a més de la granja, i el lloc en el qual es troba, un dels nombres indica el tipus de granja que es crien les gallines que ponen aquests ous.
El primer número ens indica el tipus de granja, les lletres corresponen al país de procedència, mentre que la resta de números identifiquen l’explotació ramadera: dues xifres que informen de la província; altres tres referides al municipi; i la resta de dígits que informen de la granja d’on provenen els ous dintre d’aquest municipi.
 Per consumir ous ecològics , primer has de saber el significat del codi que porten.
El primer número indica el nom de la cria. El número 0 significa que les gallines es crien a l’aire lliure, i alimentades amb pinso  ecològic. El número 1 significa que són gallines que  viuen en naus però tenen la possibilitat de sortir a l’aire lliure; són alimentades amb pinsos no ecològics. El número 2 significa que les gallines han estat criades soltes en una gran nau, sense poder sortir a l’aire lliure. Per últim, el número 3 és per als ous de les gallines que són criades en gàbies, en un espai molt reduït.


A la major part dels supermercats trobareu els ous del número 3 que són els que més es vénen,  però també són els que tenen menys qualitat.


A més de classificar-se pel codi, també es poden classificar per talles: M-L-XL                                                                                                                                              Com les talles de roba!

                                                                                             Laia Diaz




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada