Etiquetes

divendres, 22 de novembre del 2013

Què és el que no sabem dels bancs?




En les últimes setmanes hem pogut comprovar una vegada més com les entitats financeres han estat en l'origen de l'última crisi hipotecària, provocant una situació de debilitat i inestabilitat que amb tota seguretat no ha acabat i que acabarà afectant el conjunt de les economies i de l'activitat econòmica.

Què és la banca ètica?

 La banca ètica també coneguda com banca social és un conjunt d'entitats financeres , els productes no estan condicionats exclusivament al criteri del màxim benefici i l'especulació. Inverteixen en economia real, i en alguns casos fins i tot tenen una estructura interna fonamentada en la participació cooperativa. 

Una caixa d'estalvis es pot considerar com Banca Ètica?

 
L'objectiu principal d'una Caixa d'Estalvis és maximitzar els beneficis. Beneficis que posteriorment es destinaran a finançar la seva Obra Social. L'objectiu principal de la Banca Ètica és finançar projectes de desenvolupament sostenible, drets humans i medi ambient. Per a la Banca Ètica el benefici no és fi, és mitjà per garantir la seva auto sostenibilitat.



Cobrar interessos a aquesta classe de projectes és ètic?

A priori pot semblar que no, mes s'ha de tenir en compte que tots els recursos que es destinen al finançament dels projectes tenen un cost econòmic. La finalitat de la "banca ètica" és la de "ensenyar a pescar" no la de "donar peixos". Tot això des de l'auto sostenibilitat i la independència. A més, hem de tenir en compte que malgrat que determinades operacions, com ara els microcrèdits, poden tenir interessos que ens semblin molt elevats, sempre seran inferiors als que pugui cobrar un usurer local.

                                                                                                                       




                                                                                                                Llorenç Patau




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada