Etiquetes

dimecres, 6 de novembre del 2013

Els desnonaments: un problema social



Un desnonament és l’expulsió legal d’una persona que ocupa una casa, pis o terreny. Actualment els desnonaments estan augmentant en gran mida per culpa de la crisi econòmica i a Espanya és un problema social molt important i que esta generant una gran polèmica i malestar general. 


Cada cop més famílies a Espanya, reben la notícia de què, per impagament, se'ls hi iniciarà una execució hipotecaria. Moltes d’aquestes famílies tenen fills menors (en un 82% de els habitatges desallotjats hi ha, almenys un menor d’edat) i en edat d’escolarització i això fa que augmenti el risc de fracàs escolar en els fills d’aquestes famílies.
Comparant els cinc anys de la crisi (2008-2013) i el quinquenni anterior, (2003-2007) es va produir un increment de les execucions hipotecàries iniciades d’un 368% dada que suposa un augment anual mitja d’un 73,6%. Pel que fa les resoltes, la xifra va augmentar un 200%, amb una mitjana anual de 39,9%, mentre que las que van quedar en tràmit al final del període, es va disparar un 483%.

Molts cops, les famílies poden tenir tots els membres sense ocupació i cobrant un sou mínim per la seguretat social. Arran de ser desallotjades, les famílies han de recórrer molts cops a l’ajuda familiar i a  mudar-se a casa d’algun d’ells o buscar un lloguer barat, cosa que normalment no és possible degut a l'escassa o nul·la entrada de diners a la família.Són molt freqüents els casos en què una família és desallotjada i es veu obligada a viure a casa dels paresdels mateixos i molts cops viure de la seva jubilació.

 



Quan són desallotjats, la majoria de vegades els hi queda un deute enorme, impossibilitant així que les víctimes dels desnonaments puguin aixecar cap i començar de nou, excepte en algun cas en què és dona la dació en pagament,  però això molts cops no és suficient, ja que el desnonat no té on viure i, si cap familiar pot acollir-lo o, directament no en te, li serà molt difícil accedir a un lloguer, per falta de recursos econòmics. Molts d’ells cobren   l’atur o prestacions socials, però no és suficient per poder llogar un pis que no sigui una habitatge social, així com també són beneficiaris de les campanyes  d’aliments que proporcionen una font d’aliments molt important per a la gent sense  recursos. A més, el ser desallotjat fa que les víctimes estiguin en perill d’exclusió social. aquesta situació de risc ha augmentat fins a un 30% amb la crisi econòmica.





Per tot això, els desnonaments són un problema social molt important.
En alguns casos els desnonats s’han arribat a suïcidar per la precarietat de la seva situació social i el desemparament per part del govern enfront dels desnonaments i en un 82% dels habitatges desallotjats hi havia, almenys un menor d’edat, juntament amb l’atur (4.698.783 parats a Espanya aquest agost), el govern   hauria de solucionar, ja que si no les conseqüències seran nefastes per la població espanyola.



                                                                                                 Eric Rius
 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada