Etiquetes

divendres, 13 de desembre del 2013

Costa Rica, un país meravellós




Costa Rica és un país situat al centre d’Amèrica amb un àrea total de 51.100 km. Ès banyat a l'oest pel mar Carib i a l’oest per l’oceà Pacífic.La seva capital, centre polític i econòmic és San José, i el seu idioma oficial és l'espanyol. Conta amb 4,652,459 habitants (juliol 2013).






Què ens ofereix la seva natura?

Costa Rica viu del turisme al ser considerat una gran meravella pel seu paisatge tan natural i verd. Hi ha boscos meravellosos on es poden practicar alguns esports com el canopi, rodejat d’arbres natius de Costa Rica o rubles gegants provinents de Mèxic. Podem trobar-hi cinc tipus diferents de boscos: tenim el bosc molt humit tropical, el bosc molt humit remuntà, el bosc pluvial montà baix i el bosc pluvial remuntà.
També es visiten a diari els seus volcans. Existeixen uns 20 volcans amb forma i tamany considerable, d’entre un total de 270 estructures volcàniques. 
A més d’un centenar de volcans submarins , la majoria extingits,es coneix la serrada submarina del Coco.
Les seves platges són paradisíaques com per exemple Platja Conchal a Guanacaste, al Pacífic Nord, Platja Manuel Antonio al Pacífic Central, Bahia Drake, al Pacífic sud, totes elles amb sorra blanca, rodejades de selva i palmeres amb aigua de color turquesa, amb animals salvatges.

La seva gastronomia
La gastronomia de Costa Rica reuneix els costums i usos culinaris dels habitants del país. És producte d'un mestissatge, herència dels seus avantpassats indígenes, espanyols i africans, després intervinguda per elements europeus i asiàtics. Les principals aportacions de la gastronomia indígena són els t'ama-les, les ‘’truites’’, el blat, els frígoles, les ‘’papas’’, les ‘’yucas’’, els ‘’ayotes’’, i altres tipus de tubèrcul.
                                                                                                                 Alicia Bastida


 




La Selecció Catalana escull Cunit com a lloc d’entrenament

El passat dia 3 de novembre van tenir lloc a Cunit els entrenaments de la   selecció catalana cadet masculina i   femenina.
Les dos seleccions es preparen pels seus respectius campionats d’Espanya de Autonòmiques. Les seleccions van entrenar i estar tot el dia al municipi.
El primer entrenament va ser a les 10 del matí i el van realitzar les noies. A les 12 va ser el torn dels nois, mentrestant les noies anaven a dinar. Les noies van poder gaudir de unes hores de temps lliure, que van aprofitar per anar a la platja i fer un tomb per Cunit. A la tarda es van disputar 2 partits, el primer va ser a les 4 i el van jugar les noies contra el junior del CB Tarragona. Va ser un partit força entretingut ja que el joc de la selecció catalana es molt dinàmic. Van guanyar de 20. El segon partit el van jugar a les 6 els nois, contra el Sant Cugat. Els nois no van tenir sort i van perdre de 3 en els últims segons.
La Selecció Catalana Femenina actualment esta formada per 17 jugadores, de les quals només 12 aniran al campionat. El entrenador es Isaac Pujol i l’entrenador ajudant Rubèn Martín-Mora, entrenador del CEVG de Vilanova. És una selecció molt solida i amb molt talent. Destaca tant pel seu joc interior amb pivots molt grans com per la seva línia d’exteriors. Entre d’altres jugadores destaquen : : Les tres jugadores de Segle XXI Maria Martí, Laia Solé i la vilanovina Maria Barneda. També destaca Laura Peña, actualment       jugadora del Femení Sant Adrià. Sense dubte aquest grup de noies lluitarà per els primers llocs del campionat.
                Les jugadores de l’AB Cunit amb les jugadores de la selecció catalana.

La Selecció Catalana Masculina actualment esta formada per 15 jugadors, dels quals només 12 aniran al campionat. L’entrenador es Ramon Reigada i la seva ajudant es Sara González. Aquesta selecció compta amb una aportació important de 6 jugadors de la Penya, El Joventut de Badalona. És un equip que domina la línia exterior i que acostuma a córrer. Els més destacats són: Pol Figueras i Màxim Esteban del FCB i integrants de la selecció espanyola,  i Pau Truñó i Elies Velasco de la Penya.
       Els jugadors de l’AB Cunit amb els jugadors de la selecció catalana.
Lucía Vacas



dimecres, 11 de desembre del 2013

Pel Garraf en Piragua.



Els alumnes de batxillerat fan una sortida pel litoral.


El passat dia 1 d’octubre, els alumnes de l’optativa de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 1r i 2n de Batxillerat van realitzar una excursió pel Garraf per tal de veure algunes de les estructures calcàries més característiques i estudiar el relleu típic litoral d’aquesta zona.

L’excursió va consistir en anar en tren des de Cunit fins A Vilanova, i des d’aquí van anar caminat pels Colls per a veure les roques calcàries i la dolomita, així com també els bufadors i les coves que la força del mar va formant. Van poder observar plegaments i cabussament dels estrats, cosa que fa que el relleu estigui format per l’alternança de caletes i penya-segats.

També es va estudiar l’acumulació de sediments en les zones Nord del Port de Vilanova.

Un cop arribats a la platja de l’Atlàntida de Sitges, els esperaven els monitors de l’Espresa Cota Zero amb els Kayaks. Després d’explicar-los com fer-ho per remar sense naufragar, van tornar pel mar, tot observant les estructures de l’aigua.



Cal destacar que feia una mica de mar de fons, cosa que no els va permetre acostar-se gaire a la costa i també que van veure una colònia de corbs marins, que des de fa uns anys han tornat a viure a la zona. Són un bon indicador del bon estat de la mar i disminució de la contaminació de la zona que anys enrere tenia.


A l’arribar a la platja del Far de Vilanova, els alumnes van estar surfejant amb els kayaks i les onades. Finalment van anar a l’estació per tornar en tren a Cunit.

Els alumnes van anar acompanyats dels seus professors Oriol Compte i Montse Pons, professors de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 1r i 2n de Batxillerat respectivament.
 

Miguel Sicilia

En un temps passat...






La meva àvia es diu Encarnación Sánchez Martínez, i te  63 anys.   Va néixer a un poble de Granada  anomenat la Pobla de don Fadrique.Va tenir una infància molt dura ja que quan era petita no hi havia ni la meitat de recursos econòmics que tenim actualment.Li he fet una entrevista on podrem descobrir com era la vida fa 60 anys. 




1.Els teus pares et van obligar a treballar ?

Si ,la meva mare em va treure del col·legi perquè el meu pare estava malalt, i hem va posar a cuidar a una senyora major amb 13 anys. Havia de- guanyar diners per ajudar ala meva família,perquè vivíem 9 persones a casa.




2.Com era el dia a dia ?



Era molt dur,estaves tot el dia treballant.Jo amb 13 anys vaig tindre que deixar el Col·legi i posar-me a treballar.




3.Com us divertíeu a la vostra època ? 

Jugant a la rajola a la corda, al pica paret i anaven a unes coves abandonades del meu poble. No teníem moltes coses amb les que divertir-nos però no ens avorríem.




4.Com era el govern de la teva època ?

No recordo res nomes recordo que estava Franco.




5.Tenies diners suficients per a menjar ?

No,erem set germans a casa ,solament teníem una barra de pa que ens durava tota la setmana.




6.Com era la moda de l’època ?

Gairebe tot el mon portava vestits fets per la seva mare o avia.Hi havia molt poca roba.




7.Quins mitjans de transport existien ?

Hi Havia un correu que sortia dues vegades per setmana.Per desplaçar-se usaven Rucs i cavalls.



8. Quins records tens de la teva infància ?

Mala molt mala perquè en la meva casa érem molts i el meu pare no treballava i estava malalt i teníem poca cosa per menjar, vam tindre que treballar tota la Meva família.














Aleix Galve