Etiquetes

dilluns, 6 de maig del 2013

Coco Chanel, la dona que va reivindicar la moda.


El veritable nom de Coco és Gabrielle Bonheur Chanel. Va néixer a Saumur, França el 19 d’agost de 1883. Va ser una de les dissenyadores de moda més famoses del món i el seu nom ha estat un referent internacional en la indústria del luxe i del feminisme.
 
El seu sobrenom "Coco" té diferents orígens: alguns diuen que era el nom que feien servir les seves tietes per nombrar-la, uns altres afirmen que va sorgir com a nom artístic. I una altra probabilitat és que fos un diminutiu de “Cocotte”(mantinguda).

De petita ho va passar bastant malament, ja que la seva mare va morir quan ella tenia 10 anys i el seu pare va deixar els seus germans i a Coco en un orfenat.Era molt bona cosint i amb aquesta habilitat va aconseguir un treball de costurera. Però després, al  1905 es va convertir en una cantant de cabaret, amb aquest ofici hi va estar 3 anys.

Va obrir la seva primera boutique de barrets al 1910, dos anys després va obrir una altra boutique amb més roba esportiva. Al 1918 va inaugurar la seva famosa boutique CHANEL del n.31 de la Rue Cambon de París. 

Tot això també ho va aconseguir gràcies al seu gran amor, de qui es va enamorar bojament, Arthur "Boy" Capel, amb el qual tenia l’esperança de casar-se, però ell es va casar amb una dona de l’alta societat, per bé que va mantenir a Coco com amant. Al 1919 Capel va morir a causa d’un accident de cotxe. Després d’això Coco va tenir més relacions, però ningú seria com Capel;  era l’amor de la seva vida i sempre ho seria.


El seu mític perfum Chanel n.5 es va crear al 1921. El seu nom es deu al fet que va ser la cinquena prova que li va agradar a ella i al creador Ernest Beaux. És un clàssic i segueix sent el símbol més pur de la feminitat. Després d’aquest gran perfum en va fer d'altres, els quals també són força famosos. Alguns exemples serien el Coco n.22, Coco Noir, Coco n.19 o Coco Mademoiselle. Volia estendre la venda dels seus perfums i per aquesta raó es va associar amb Pierre Wertheimer, qui va ser el propietari majoritari de Chanel i ara ho són els seus nebots.



Un temps després va crear la seva primera línia de maquillatge, productes de bellesa, joies i roba còmoda per a les dones i en aquest sentit va crear l’emblemàtic “vestidet negre”, una peça còmoda, senzilla i sobretot única. 
Al 1930 va viatjar a Hollywood per confeccionar vestits a les estrelles de cine més importants. Moltes famoses van portar models seus, per exemple, Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Jackie Kennedy, Grace Kelly i més. Quan va acabar la guerra, Chanel va obrir novament la Maison de Couture, amb 71 anys.



Als anys 50 va crear l’emblemàtica bossa i les sabates bicolor. Més endavant va crear i dissenyar nous projectes. Desgraciadament l’any 1971 va morir amb 87 anys d’edat.

La casa de modes CHANEL segueix en peu, gràcies al mític dissenyador Karl Lagerfeld. Coco sempre serà recordada per tots.


Isabel Hernández

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada