Etiquetes

dimarts, 28 de maig del 2013

De tornada a les classes

Un altre any els pares i avis tornen a acompanyar als seus fills a l’hora de català per comentar amb tota la classe la novel·la d’aquest curs.

Un altre any els pares/mares i els avis/àvies dels alumnes de 1r d’ESO han estat convidats a les aules per compartir  un dels llibres de lectura obligatòria, Enigma a internet, de Pere Casals, una novel·la que explica les aventures d’un grup d’adolescents que volen defensar una periodista de les amenaces d’una banda.

A 1r A l’avi de la Paula Mera Carrelero, l’ Emilio, va explicar com era la seva escola fa més de 50 anys en Arguisuelas, un poble de Conca. Un alumne li va preguntar si li deixaven anar al lavabo, l’Emilio va respondre que sí, però que procuraven no anar-hi perquè estava al costat del cementiri, a l’altra banda del poble, i perquè era l’únic lavabo que hi havia! També va venir una tieta de la Paula, la Rebeca, molt jove, que va dir que el seu insti era molt semblant al nostre. La mare de l’ Andrea Sánchez Miguel, la Mònica va dir que un dels canvis més importants que observa és l’ús de les noves tecnologies a l’aula, una novetat que li sembla molt positiva.
L’avi del  Francisco Laya Ceballos, Carlos, havia vingut de l’Argentina de visita i es va apuntar a participar en la classe. Ens va explicar que ara mateix, a l’Argentina, hi ha un problema molt greu amb una droga relativament nova que es diu “Paco”, que s’obté a partir dels residus de l’elaboració de la cocaïna. Es tracta d’una droga molt barata i molt perjudicial que en aquests moments està destruint tota una generació de joves. De l’institut, el Carlos va explicar que, quan va fer el canvi a secundària, per primera vegada van compartir les aules amb les noies. Però resulta que tant ell com els seus amics van comprovar que les noies treien molt millor notes que ells, i van decidir que calia posar-se a estudiar perquè, si no , no voldrien sortir de festa amb ells.
A 1r B la mare de l’Arnau Balagueró va comentar que ara els alumnes han d’aprofitar tots els recursos que tenen, que sempre s’han d’apuntar els deures a l’agenda i que no haurien d’estar tan pendents dels mòbils. La mare de la Vinyet Reyes ens va portar un llibre que li va agradar molt de petita, una joia de la literatura, El Petit Príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry
A 1r C Rosa, la mare de l’Àlex Celorrio, va aconsellar a tots els alumnes que havien de llegir molt, tot el que poguessin, perquè llegir és una altra manera d’aprendre. Ella havia anat a l’antiga escola de Cunit, on només eren 10 alumnes a classe, i allí llegien molt. La mare de la Joana Coronado també es diu Rosa. Va explicar que a classe no eren tan xerraires com ara, però que també feien algunes entremaliadures. Per exemple, un dia es van inventar que hi havia un gos a l’aula, mentida, i van entabanar el professor que s’ho va empassar!
A 1r D vam tenir una visita molt especial, la mare del Juanma López, la Dolors. Una de les qüestions de fons de la novel·la Enigma a Internet és el problema de les drogues, per això els pares opinen sobre aquest tema i també sobre internet. La Dolors ens va explicar la seva experiència personal amb el món de les drogues, una experiència molt dura i colpidora ja que ho va perdre tot: els seus fills, la seva feina, la salut... Tot. Finalment, ara fa anys, gràcies a la seva voluntat per superar aquesta greu situació i sobretot gràcies al suport i l’ajuda de la seva família va aconseguir recuperar la seva vida. Moltes gràcies Dolors per ser tan valenta i compartir aquells moments tan difícils amb nosaltres!
A 1r E la mare de l’Amós va comentar que una de les diferències més grans que observa en la classe, a més de les noves tecnologies, és la facilitat amb què els alumnes parlen i interrompen el professor o els seus companys sense permís. La mare del Jon Viñals també va opinar el mateix. A més, va posar sobre la taula, el problema del bullying tal com havia fet també en la classe del Pol, 1r C, i el Nil, 1r D. Ens va fer reflexionar sobre la importància de tractar els altres com ens agradaria que ens tractessin a nosaltres i, sobretot, la importància de no dubtar a denunciar, de forma anònima, si cal, qualsevol tipus d’agressions verbals o físiques contra un company de classe.









 Estrella Lanzarote


 

Visualitzador online interactiu de la Via Láctea.

 
100.000 stars.

Google Labs ha desenvolupat una aplicació gràfica amb la que es pot visitar de manera interactiva la Via Làctia. Amb el nom de '100 .000 Stars', l'usuari pot acostar-se al Sol i anar allunyant poc a poc de l'estel per observar-la. 


Els científics han explicat que existeixen dos milions d’estrelles més que les que es veuen al programa.Per saber on es troba un estel, només cal apropar la imatge i situar el cursor a sobre d' ella.

La Via Làctia té com a mínim 200.000 milions d'estrelles, de les quals les 100.000 , són les més properes a nosaltres.
A mes a mes de realitzar un viatge estel·lar per la Via Lactea, també ens permet tenir informació sobre l’estel que vulguem.

Amb 100.000 Stars podem senyalar alguna de les 87 estrelles més importants del nostre entorn. L'aplicació s'aproxima mitjançant una animació, al mateix temps que mostrarà la informació més important sobre la mateixa, amb un enllaç per si volem ampliar dades. També disposa d'un control, a la cantonada superior esquerra, per realitzar un recorregut virtual que comença al Sol.








Laura Rusiñol



divendres, 24 de maig del 2013

Els taurons, els grans monstres del mar


1. Què són els taurons?

Els taurons són un grup de peixos amb una història evolutiva de més de 400 milions d'anys (recordem que l'home té només alguns milers d'anys d'existència).
Com altres peixos, són vertebrats amb adaptacions molt particulars, per exemple el seu esquelet està constituït per cartílag, per aquest motiu se'ls denominin peixos cartilaginosos. Existeixen aproximadament 368 espècies de     taurons.

2. On viuen els taurons?

Els taurons es troben en tots els oceans del món, alguns viuen prop de la costa, altres en profunditats que superen els 500m.

També hi ha espècies que habiten en llacs (per exemple el de Nicaragua) o grans rius com l' Amazones.
Són experts nedadors i poden   travessar milers de quilòmetres durant les migracions a la recerca d'aigües càlides. 

3. Què mengen els taurons?

Els taurons consumeixen una gran varietat de peixos per exemple tonyines, mol·
luscs (pops, calamars), però també, en el contingut estomacal d'alguns, s'han trobat llaunes, cuir, paper i plàstics.
Els taurons són carnívors, que    ingereixen una gran varietat de preses, des de plàncton microscòpic fins a cetacis.

4. Quina forma tenen, com és la seva pell i les seves dents?

Quant a la forma, els taurons poden ser allargats, en forma de torpede, amb el nas punxegut o plana.

La pell presenta una capa d'escates en forma de denticles. Aquests denticles són molt semblants als dents. Internament posseeixen un nervi central i   vasos sanguinis. Externament estan protegits per una capa de dentina.

Les dents dels taurons són de diferent forma (cònics, allargats, arrodonits) i grandària, tots ells poden ser reemplaçables i serveixen per identificar       espècies, de fet, els paleontòlegs utilitzen les dents per estudiar els taurons    fòssils

5. Com es reprodueixen els  taurons?

Aquests peixos, es reprodueixen mitjançant fertilització interna. Per a això, el mascle usa les aletes pèlviques per subjectar a la femella i a través d'un hemipenis (òrgan  sexual del mascle) diposita el semen en l'oviducte (òrgan sexual de la femella).

Després que es porta a terme la
 fecundació dels ous són protegits amb una capa d'aliment anomenada vitel.

6. Els taurons utilitzen tres   formes de reproducció.

1. Els ovípars només s'encarreguen de produir ous amb embrions. Aquests ous són alliberats a l'aigua i no hi ha cura per part dels pares.
2. Els taurons ovovivípars són aquells en els quals l' embrió creix a l'úter de la
mare, però sense connexió placentària.                                                                                                             
3. Els taurons vivípars crien internament als seus embrions i ames s' alimenten a través d'una connexió placentària.

7. Característiques generals del taurons

Són peixos versàtils i tenen sentits molt desenvolupats, moltes de les seves espècies són capaces de caçar i devorar a gairebé qualsevol altre animal marí, tant en mars  profunds com a mars poc profunds.

El taurons són peixos ossis cartilaginosos, característica que comparteixen amb més de 375 espècies de peixos.
Els més coneguts per la gent són el tauró blanc , el tauró tigre, el tauró balena i el tauró gris.



Vincenzo Manuel Richiuso Molina 






Un musical que commou el món


El REI LLEÓ és un musical únic i excepcional, és la unió de reconeguts talents teatrals a nivell mundial i de la difusió de les més sotisficades disciplines de les arts escèniques africanes, occidentals i asiàtiques.
Vist per cassi 60 milions d’espectadors i guanyador de 70 premis, aquets increïble musical amb mes de 14 anys als escenaris de Broadway conta amb les cançons d’Elton John i Tim Rice, i la música de Lebo.
El Rei Lleó és la major producció musical que mai a estat presentada a Espanya, on es presentarà per primera i única vegada en castellà, confirmant el excel·lent moment en el que es troba el gènere musical al nostre país.
PREMIS
Fins ara aquest musical a aconseguit més de 70 premis de primera categoria en el món incloent un premi Tony® i el NY Drama Crítics a millor musical, el Grammy® a millor àlbum musical i també i també el premi Laurence Olivier (Regne Unit) a millor coreografia i millor disseny de vestuari, i tres premis Molière (França) a millor musical, disseny d’iluminació i de vestuari.
 MAQUILLATGE
Sabíeu que alguns actors cambien de maquillatge i de vestimenta com una dotzena de vegades  a lo llarg del musical?

L’EQUIP
El Rei Lleó està composat per 53 actors, 21 músics, 17 persona en el departament de vestuari, 6 en el de maquillatge i perruqueria, 3 responsables de les titelles i 13 carpinters. Aquests son tan solament una part de les 130 persona que participen diàriament en cada una de les funcions d’aquest musical.




 Tamara Soria