Una mica d’història…
La preparació del sabó és una de les reaccions químiques més antigues que es coneixen; probablement la segona, després de la fermentació del most per obtenir el vi.
Els grecs i els romans ja el coneixien –s’han trobat restes d’una fàbrica de sabó a les excavacions de Pompeia- i segurament el feien servir com a cosmètic.
Més tard i durant segles, l’elaboració del sabó va esdevenir una feina casolana en què s’utilitzaven com a matèries primeres cendres vegetals i greixos animals o vegetals.
A la segona meitat del segle XIX, quan el químic belga Solvay va descobrir el mètode per obtenir sosa a un bon preu, es va industrialitzar el procés de fabricació del sabó i es va popularitzar el seu ús.
Actualment es coneix a la perfecció el procés químic de formació del sabó; això ha fet que la indústria sabonera hagi millorat la seva tecnologia i la qualitat dels productes. Avui dia podem trobar sabons de tota mena: de tocador, per a nadons, farmacèutics, desinfectants, etc.
El sabó que faràs és el “de tota la vida”. A base de proves els antics “mestres saboners” van descobrir la recepta i avui dia encara és l’eina més eficaç per treure les taques de greix de qualsevol teixit.
Que necessitem…
- 500 ml d'oli d'oliva
- 500 ml d'aigua
- 85 g de sosa càustica
- un recipient de plàstic (galleda)
- una caixa de cartró o plàstic per fer de motllo
- un bastó de fusta per remenar
- guants de plàstic o de goma.
Procediment
1. Prepareu un motlle amb una capsa de cartró i poseu-hi un plàstic per dins. També es pot utilitzar qualsevol capsa de plàstic.
2. Dissoleu la sosa amb l'aigua dins de la galleda o recipient de plàstic. Remeneu a poc a poc vigilant que no us esquitxi la dissolució.
3. Un cop dissolta la sosa, deixareu refredar una mica la solució (la sosa escalfarà molt l'aigua). Tot seguit heu d'abocar-hi l'oli lentament i anar removent sense parar i sempre en el mateix sentit, fins que es faci unamassa pastosa i homogènia. Pot ser que quedi un líquid que no formarà sabó. És la glicerina barrejada amb l'aigua i restes de sosa. Llença'l, amb cura de què no caigui el sabó.
4. Quan vegeu que el sabó ja és una massa consistent, aboqueu-lo al motlle i aneu pressionant amb la mà, de manera que es distribueixi per tota la capsa i acabi de deixar anar el líquid sobrant.
5. Deixeu reposar el sabó unes hores fins que estigui dur (però no sec) i després el podreu tallar a trossos de la mida que vulgueu. Abans de fer-lo servir s'ha de deixar assecar uns dies i ja el tindreu llest per rentar la roba!!
Tamara Soria