Etiquetes

divendres, 27 de gener del 2012

Què són? On es troben? Per a què serveixen?


El liti i els Salars
Al món existeixen grans deserts de sal com en el Salar “d’Atacamaa Xile i el Salar “d’Uyunia Bolívia. La gran concentració de sals naturals hi fan impossible la vida. Però se’n pot extreure el liti, el metall més lleuger la densitat del qual és la meitat de la de l’aigua.

El salar d'Atacama és el major dipòsit salí de Xile. A més, és el cinquè salar més gran del món. Actualment s’utilis’utilitza per extreure el litindes. Aquest salar es considera que és la major reserva de liti del món.

El liti no es troba mai en estat lliure, sinó formant part de diversos minerals. Sembla quelcom modern, però no ho és. Abans de fer-se’n piles, ja s’usava en aliatges i en medicina. Abans el ferro i el coure eren els metalls utilitzats en la construcció de piles.  En el seu lloc es fa servir el plom en les bateries de cotxe, el níquel i el cadmi, el mercuri, i més recentment el liti. Quan els cotxes elèctrics deixin de ser una fantasia, caldrà alimentar-los amb les eficients i potents bateries de liti, ara per ara caríssimes. La demanda de liti creixerà, sens dubte, i caldrà buscar-lo en llocs remots, com ara els salars d’Uyuni i Atacama.

Un ordinador portàtil està alimentat per bateries de liti i gairebé és l’única font d’energia de telèfons, d’agendes, d’ipods, bicis elèctriques... que requereixen molta energia per funcionar.

Samuel Vaos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada