Etiquetes

divendres, 31 de gener del 2014

Nelosn mandela



Una vida dedicada a la lluita contra el racisme

Nelson Rolihlahla Mandela va néixer a Umtata, Sud-àfrica, el 18 de juliol de 1918-Johannesburg, i va morir el passat 5 de desembre de 2013. Va ser un polític Sud-africà, un dels líders emblemàtics de la lluita contra el sistema polític de l’apartheid i va arribar a ser el primer president de la República de Sud-àfrica(1994-1999), escollit per sufragi universal a les primeres eleccions nacionals no racials de la història del país. Es va apuntar al congrés africà, al 1944 per tal de lluitar contra el domini polític de la minoria blanca i la segregació racial . També es va fer advocat i participà en la lluita no violenta contra les lleis, que van ser establertes pel govern del partir nacional africane. Va arribar al poder a través de les eleccions de 1948. Mandela va fundar i dirigir l’ANC.(Assemblea nacional de Catalunya),Mandela va ser detingut per
ordre del govern sud-africà  amb el suport de L’agencia central d’intel·ligència
dels Estats Units (CIA), a ser condemnat a cadena perpetua de presó i a treballs forçats.


Va ser convertit en un símbol de la lluita per la igualtat racial. Després de 27 anys de presó Mandela va ser alliberat el 11 de febrer de 1990.

El 1993 va rebre conjuntament el premi noble de la Pau, per les seves accions i l’establiment d’una democràcia no racial al país. Al 1994, després de ser escollit el primer president negre de Sud-àfrica es va dedicar a  la lluita contra la SIDA.

Després d’un únic mandat als 80 anys es retira de la vida política activa.

A Sud-àfrica tothom li té un respecte profund i es considera el pare de la nació.

Mandela va morir d’una infecció pulmonar, el 5 de desembre del 2013, a casa seva de Houghton, Johannesburg, tenia 95 anys.






Per acomiadar-lo  es var celebrar una  cerimònia multitudinària  que va començar el 10 de desembre, i va ser enterrat el 5 de desembre a la seva ciutat natal, Mvezo. L’ofici religiós va tenir una durada aproximada de 4 hores. Va començar amb una oració interreligiosa, és a dir,de diferents creences: jueva, hindú, musulmana i cristiana, que el públic va seguir amb un gran respecte. Aquest  era el desig de Mandela.  Els seus néts i amics van subratllar  la seva  importància amb la frase “Nelson Mandela, no n’hi ha cap com tu!”
 



 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada