Etiquetes

dimecres, 29 de gener del 2014

El sincrotró de Cerdanyola del Vallès

Els alumnes de batxillerat visiten el       SINCROTRÓ ALBA.



El sincrotró ALBA esta situat a Cerdanyola del Vallès, al costat del campus de la Universitat
Autònoma de Barcelona. ALBA és el nom de la font de llum del sincrotró, aquesta llum permet descobrir característiques d’àtoms i de molècules, és a dir, permet analitzar l’estructura atòmica de la matèria.
Sincrotró és el nom que adquireix un accelerador de partícules. El sincrotró no només serveix per analitzar l’estructura atòmica i molecular, també serveix per altres línies d’investigació com per exemple la química, la teràpia, la medicina, etc.
Un sincrotró és un tipus daccelerador de partícules circular, en forma d’anell, aquet disposa d’un camp magnètic, que fa que les partícules girin i d’un camp elèctrics que accelera les partícules sincronitzades de forma precisa amb el feix de llum.
El projecte va començar al  1994, al 1997 es va acabar l’informe del sincrotró i al 2002 va ser aprovat per la Generalitat i el Govern Espanyol, aquets aportaven a parts iguals un total de 163,9 milions d’euros, es va començar a construir al 2003 i es va acabar a l’any 2009. El 22 de març de 2010 es va inaugurar. El director de l’ instal·lació s’anomenava Joan Borcas i el cost total amb equipament de laboratori i construcció va ser de 201,4 milions d’euros que van finançar la Generalitat i el Govern Espanyol.

Funcionament del sincrotró:

Primer es produeixen electrons que aquets s’acceleren en un accelerador lineal i després en un propulsor.  En segon lloc, quan els electrons arriben a l’energia que els correspon s’injecten en altre accelerador anomenat anell d’emmagatzematge, els electrons circulen per l’anell on estan sotmesos a forces magnètiques, llavors perden la
seva energia en forma de feixos de llum de longituds d’ona que van de l’infraroig a la regió de raig X. Per últim aquesta radiació que anomenem llum del sincrotró s’envia a les estacions experimentals de treball i allà es on els científics treballen amb ella.

Fonaments físics dels
sincrotrons (mecanismes físics que intervenen).

El sincrotró disposa de 250 m de perímetre, això dona oportunitats per investigar materials i components microscòpics, també disposa de set línies d’experimentació.

El conjunt de totes les instal·lacions ocupen 26.000 m quadrats i disposen de tres edificis, un l’edifici tècnic, el principal i el d’oficines, l’edifici principal i l’edifici tècnic han estat dissenyats per complir tres requisits perquè funcioni correctament la llum del sincrotró: estabilitat mecànica, elèctrica i tèrmica. L’anell ALBA te 33 línies de llum, 7 d’elles s’han construït a la primera fase.

Aprofitament dels sincrotrons:

Els sincrotrons a part d’utilitzar-ne en camps molt coneguts com per exemple la medicina també s’aprofita la seva llum (radiació) en altres camps:
En física: per determinar l’estructura electrònica de fluids i sòlids.
En química: per obtenir més informació de les reaccions químiques en processos catalítics.
Litografia i micró fabricació: que és la fabricació de micró dispositius.
Patrimoni cultural: que per exemple seria l’anàlisi no destructiu d’obres d’art.
Paleontologia: com per exemple l’anàlisi no destructiu dels fòssils.

Línies d’investigació:

El sincrotró s’utilitza en diversos camps, a part dels que he anomenat anteriorment també s’utilitza la seva radiació en Biologia molecular: estudia les proteïnes, els virus i dissenya nous fàrmacs, aquesta aplicació seria per la medicina.
Teràpia medica: s’utilitza els raig X aplicats en imatge
medica i teràpies, aquesta aplicació també entraria dintre de la medicina.
Ciències ambientals: determina l’estructura dels contaminants.
Ciències dels materials: estudia les seves propietats.
Ciències de la vida: determina l’estructura de molècules i complexos biològics.

                                                                                                                       Miguel Sicilia







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada