Etiquetes

dimarts, 22 d’octubre del 2013

ELS DIABLES DE CUNIT, LA VILA EN FLAMES.





El Ball de Diables és una tradició que va iniciarCatalunya, i posteriorment al País Valencià i a les Illes Balears. Actualment, la seva participació en les cercaviles, en les processons i en els correfocs s'han convertit en una part essencial de les festes majors de molts pobles i ciutats.
La història ens diu que representava la lluita d'uns dimonis, dirigits per Llucífer i la diablessa contra l'Arcàngel Sant Miquel.


El foc, com a símbol, sempre ha estat un element universal i estrany que ha causat inquietud entre els humans. També és extraordinari perquè genera esverament, i així mateix és insòlit, ja que produeix il·lusió al mon.
Actualment gairabé totes les colles de diables tenen a més el seu drac així com una colla de tambors que acompanyen el foc, dirigits pel seu cap de colla que és el que porta el ritme de la música.


A Cunit hi ha dues colles de diables, la dels grans i la dels més petits que ha estat creada aquest últim any. S'ha pres aquesta iniciativa per animar els més jocves a participar en el ball de diables i aconseguir que en un ftur hi hagi més membres de la colla gran.
Els vestits dels diables son bastant gruixuts, perquè no ens cremem quan ens cauen les crispes del foc a sobre. 
Tots els membres de  la colla dels diables porten una forca petita, menys el lucífer i la diablessa que porten forques mes grans per a que destaquin més, ja que son els principals.





Els nostres caps de colla son: Juan Pacheco a la colla de tambors dels petits, Aitor en la colla de tambors dels grans. Adrián Gallo i Oscar Pacheco fill son el lucífer i la diablessa dels petits,  Oscar Pacheco pare i Alberto Iserte son el Lucífer i la diablessa de la colla dels grans.
El Lucífer es l’àngel caigut del cel que un cop a linfern es nombrat el dimoni major, i la diablessa es la més entremaliada de tota la colla.
A cada rua, els diables de Cunit fem una encesa col·lectiva amb tots els diables.



 Adrián Gallo



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada