Etiquetes

dimarts, 22 d’octubre del 2013

CONFLICTES AL MÓN



Malgrat tots els avenços que hi ha als segles XX-XXI, segueix haventconflictes socials en  alguns continents com Àfrica i Àsia, que són els dos on n'hi ha més  actualment.


AFGANISTAN (en guerra des de 2001) Causa : guerra civil entre les Forces Armades i els mujahidins ( guerrilles islàmiques ) que van pujar al poder el 1992 . Els enfrontaments donen lloc als talibans , que a finals dels anys 90 controlen el país . El 2001 , EUA envaeixen el país i derrota als talibans . Des de 2006 , la violència ha augmentat , després de la recomposició de les milícies talibanes . Els nens segueixen sent reclutats en l'Exèrcit i en els grups opositors .


ETIÃ’PIA ( en guerra des de 2007 )

Causa : el 1984 va sorgir un grup armat ( l'ONLF ) , que s'enfronta a l'exèrcit i reclama més autonomia per a la comunitat somali que viu al país . Les disputes al país se succeeixen des dels anys 70 . El 87% no disposa d'accés als serveis més bàsics .

NIGÈRIA ( en guerra des de 2001 ) 
Causa : el conflicte al Delta del Níger es deu fonamentalment a la disputa del petroli, que enfronta a diferents comunitats .El segrest de treballadors és una constant al país .

IRAQ ( en guerra des de 2003 )  
Causa : la invasió de l'Iraq el març de 2003 ha propiciat un conflicte en el qual s'han anat involucrant nombrosos actors : les tropes internacionals , l'exèrcit iraquià, milícies i grups insurgents , a més d'al- Qaida.

PAKISTAN (en guerra des de 2001) Causa : hi ha un conflicte armat a la zona nord-oest, a conseqüència del conflicte armat a l'Afganistan després dels bombardejos dels EUA el 2001 . Després de la caiguda del règim talibà . El 41 % de la població no disposa de sanejament bàsic.
BIRMÀNIA(en guerra des de 1948) Causa : grups armats insurgents s'enfronten al Govern i demanen el reconeixement de les seves particularitats ètniques i culturals ,així com l'estructuració territorial de l'Estat o la independència . La mortalitat infantil és superior al 10 % ..

ALGÈRIA ( en guerra des de 1992 ) Causa : les FIS van guanyar les eleccions municipals i legislatives davant del partit que va liderar la independència del país , el FLN , que no va acceptar la derrota . Hi ha una lluita armada entre diversos grups i l'exèrcit , que es recolza en milícies d'autodefensa .


Daniel Tamayo









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada