Etiquetes

dilluns, 16 d’abril del 2012

Castell de Calafell

 

En el marc del Treball Interdisciplinari de 2n d’ESO, els departaments d’E. Física, Socials, Tecnologia han organitzat una sortida per conèixer el Castell de Calafell. L’activitat va propiciar una molt bona convivència entre alumnes i professors. com Calafell. Varen conèixer una població propera i descobrir el seu patrimoni històric prou destacable.

Un conveni entre els ajuntaments de Cunit i Calafell ha permès que l’activitat fos gratuïta. Els guies van ser molt didàctics i varen destacar la bona actitud dels alumnes. Després, a l’institut, han hagut de redactar un detallat informe sobre ls sortida i unes exposicions orals.

El Castell de la Santa Creu de Calafell és originari del S.XI tot i que té restes de cabanes de camperols i sitges de gra de fins al S.VIII. El Castell va ser destruït el S.XVII, tot i això conserva l’església del S.XI, amb tombes antropomorfes i l’altar de la Santa Creu, el comunidor del S.XVI, el campanar del S.XVIII, la presó del S.XV i la cisterna també del S.XV que permet baixar sota terra i veure els grafits de vaixells pirates. Al Comunidor es feien exorcismes. El primer document que fa referència al castell (kastrum) data de l'any 1037.

Va ser utilitzat com a fortalesa, residència noble, també com a hostal per a gent pobra, i com a cementiri del poble. Després de molt temps d'abandonament es va impulsar la seva excavació arqueològica i restauració per a ser obert al públic.
Els arqueòlegs creuen que el turó que ocupa actualment el castell de la Santa Creu ha estat ocupat des d'època ibèrica i romana. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada