Etiquetes

divendres, 1 de març del 2013

SORTIDA AL MARENOSTRUM del alumnes d'Informàtica



El passat dimarts 12 de febrer del 2013 es va realitzar un sortida amb els alumnes de 2n curs del cicle de Sistemes Microinformàtics i xarxa (SmiX). Vam anar a visitar el supercomputador Marenostrum que es troba a les instal·lacions de la UPC, concretament, Barcelona Supercomputing Center- Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS). Van realitzar la sortida 7 alumnes i 2 professors (Oriol Trillas i Neus Budesca).

El superordinador Marenostrum està situat en una antiga capella anomenada “Torre Girona” de 120 metres quadrats. Fins a la data de la visita, tenien el supercomputador Mare nostrum 2, que havia sigut el més potent d'Espanya els últims sis anys, i havia donat servei a 100 empreses dels sectors de la energia i la informàtica. Actualment, tenen el Mare nostrum 3, on s'han invertit 22, 7 milions d'euros, la qual cosa ha representat que aquest ordinador està en el lloc 36 entre els més potents del món. Segons el TOP 500, ha pujat en el ranking 399 llocs després de la seva actualització a finals d'any 2012. El marenostrum 3 ha multiplicat per 10 la potència de càlcul. Pot realitzar més de mil bilions d'operacions per segon. Aquests càlculs permeten als científics investigar des del canvi climàtic fins a la medicina personalitzada. Aquesta nova màquina superarà 1.000 teraflops (o un petaflop, unidat equivalent a mil bilions d'operacions por segon). 

Quan vam entrar a la zona de la capella ens van amenitzar la visita amb música gregoriana que va fer més la visita agradable. Aquest supercomputador es posa al servei de tot Europa i una comissió decidirà quins projectes a nivell europeu accepten.  

Les curiositats que vam extreure de la visita van ser: El canvi de refrigeració ha permès reduir el cost de la despesa energètica que fins l'any anterior era d'un milió d'euros anuals. Aquest supercomputador està destinat bàsicament a la recerca en diferents àmbits, com ara: astronomia, biomedicina, física, enginyeria, ciències de la computació, química, la seqüència del genoma de la leucèmia... 

Un cop acabada la visita, vam anar a veure el museu de la informàtica de la FIB en la UPC, on ens van explicar els orígens del ordinadors a través de les diferents màquines que disposaven. Com a curiositat, vam veure portàtils que porten mani-vela per generar electre, els primers dispositius d'emmagatzemament com les targetes foradades, els primers ordinadors amb impressores gegants, etc.



                                                                                                                                                                                                                     Elina Nykolaychuk

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada