Etiquetes

divendres, 1 de març del 2013

HO SABIEU TOT SOBRE ELS PREMIS ÓSCAR?

Desprès de vuit dècades la gran cerimònia dels premis Óscar segueix triomfant tant com abans.
Els premis Óscar són uns guardons concedits per l’excel·lència cinematogràfica, atorgats anualment per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques a Los Angeles, Califòrnia.   La primera cerimònia de premis va tenir lloc el 16 de maig de 1929, a Los Angeles.
Les persones que eren condecorades rebien el seu premi per tots els treballs realitzats en una categoria específica, però a partir de la quarta cerimònia això va canviar i les persones van començar a ser reconegudes per una actuació en particular, en una sola pel·lícula. 

El veritable nom del premi Óscar, és Premi de  l’Acadèmia al Mèrit, encara que normalment se li diu “estatueta”. 
Està fet d’or, té uns 34 centímetres d'alçada i 3,85 quilograms de pes. Mostra a un cavaller nu, el qual manté els braços creuats sostenint una espasa sobre un rotllo de pel·lícula de cinc radis.
Aquests cinc radis representen les branques originals de l'AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences): actors, escriptors, directors, productors i tècnics.                                                                                       

Respecte al seu nom té moltes versions. La primera és la de l’actriu, Bette Davis, que diuen que l'estatueta va ser anomenada en honor al seu primer marit, Oscar Nelson. Una segona versió va tenir origen al 1931, quan la secretària executiva de l'Acadèmia, Margaret Herrick, va veure per primera vegada el premi i va fer una referència amb el seu «oncle Óscar». Una última versió es va originar amb Eleanor Lilleberg, secretària executiva de Louis B. Mayer, que quan va  veure l'estatueta exclamà: «s'assembla al rei Óscar II!».    


Han estat tres vegades les ocasions en les que s’han interromput els premis Óscar. La primera al 1938, quan unes inundacions a Los Angeles van provocar el seu retard una setmana.
La segona al 1968, per respecte a Martin Luther King, el seu funeral tenia lloc l'endemà dels premis. I l'ultima al 1981, per l'intent d'assassinat del president Reagan, es van retardar un dia.   

Després de tantes dècades i tants canvis, els premis tenen 24 categories que corresponen a tants tipus de treball cinematogràfic.

Alguns nominats als Óscar d’aquesta 85a edició han estat:

- Com a millor pel·lícula: Amor, La vida de Pi, Argo, Lincoln, Bèsties del sud salvatge, El costat bo de les coses, Django desencadenat, La nit més fosca i Els miserables.                                                                                       Guanyador: Argo de Ben Affleck.

- Com a millor director: Michael Haneke, per Amor; Benh Zeitlin, per Bèsties del sud salvatge; Ang Lee, per La vida de Pi; Steven Spielberg, per Lincoln; David O. Russell, per El costat bo de les coses.                                            
Guanyador: Ang Lee - "La vida de Pi".

- Com a millor actor: Bradley Cooper, per El costat bo de les coses; Joaquin Phoenix, per The master; Daniel Day-Lewis, per Lincoln; Denzel Washington, per El vol; Hugh Jackman, per Els miserables.                                            Guanyador: Daniel Day-Lewis - "Lincoln".

- Com a millor actriu: Jessica Chastain, per La nit més fosca; Quvenzhané Wallis, per Bèsties del sud salvatge; Jennifer Lawrence, per El costat bo de les coses; Naomi Watts, per L'impossible; Emmanuelle Riva, per Amor.           
Guanyadora: Jennifer Lawrence - "El costat bo de les coses".

Seth MacFarlane va ser el presentador de la cerimònia dels Óscar d’aquest any. El creador de Pare de família,  va prendre el lloc de Billy Crystal.



Isabel Hernández 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada