Etiquetes

dimarts, 16 de novembre del 2010

SINCROTRÓ ALBA   

Els alumnes de primer de batxillerat van realitzar una excursió a Cerdanyola del Vallès, per visitar l’únic sincrotró situat al sud d’Europa, per a ampliar els postres coneixements sobre l’estat actual de la ciència.




QUÈ ÉS?

Alba accelera els electrons a quasi la velocitat de la llum, cosa que fa que es desprengui una llum molt potent que emet una radiació capaç de travessar les postres i donar imatges en 3 D de l’estructura dels materials, molècules… Li van posar el nom d’Alba perquè és la primera llum que surt del sol quan es fa de dia. El sincrotró Alba és un accelerador de partícules que va ser inaugurat el 22 de març de 2010. En aquests darrers mesos s’estan fent proves i els darrers retocs per a posar-lo en funcionament total el proper mes de desembre.

COM ESTÀ FORMAT?

Es tracta d’un anell de 90 metres de diàmetre per a acollir les partícules més petites. Està format per tres acceleradors: l’accelerador lineal, el propulsor i l’anell d’emmagatzematge, a més de set línies experimentals de llum.


Sincrotró Alba a Cerdanyola del Vallès



COM FUNCIONA?


L’estudi del sincrotró s’ha dividit en dues parts.


L’accelerador lineal, que ja es va posar en funcionament l’any passat en paral·lel amb la finalització de l’edifici, és l’espai on es crea el feix d’electrons que s’injectarà en el segon accelerador, el propulsor. En aquest propulsor, l’energia s’incrementa fins als 3 Gev (és a dir, el 99, 999999% de la velocitat de la llum).


Sara Fita i Iván Fuentes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada